Paprika’s en gezondheid / voedingswaarden

gezondheid / voedingswaarden

Zo herkent u een kwalitatief goede paprika
De paprika’s zoals wij ze allemaal kennen, worden vanwege hun vorm ook wel ‘blokpaprika’s’ genoemd. Een gezonde, verse paprika voelt stevig aan, glanst en heeft geen rimpels of vlekken. De steel heeft een frisse groene kleur. In de schil zit een witte kern, waarin de zaden zich bevinden. Bij aankoop kunt u de kwaliteit controleren door te kijken en te voelen. Let op eventuele kleine beschadigingen, deze kunnen snel groter worden. De meest gangbare kleuren zijn rood, geel, groen en oranje. Paprika’s zijn er ook in bijzondere kleuren zoals lila, paars en bruin.

gezondheid per paprika

Bescherming tegen weefselschade en veroudering
De paprika is rijk aan vezels en voedingsstoffen. Als je een halve paprika per dag eet, voldoet dit al aan de dagelijkse vitaminebehoefte per dag. Zo bevat paprika het meeste vitamine C van alle veel gegeten groeten en fruit. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid betacaroteen. Dit is een antioxidant dat samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermt tegen weefselschade en veroudering. In het lichaam wordt betacaroteen ook omgezet in vitamine A wat goed is voor het gezichtsvermogen. Bovendien helpt vitamine E het lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer. Het versterkt ook de spieren en zenuwen en het verbetert de doorbloeding. Vitamine C en B helpen tenslotte samen met de natuurlijke suikers je hersens goed te laten functioneren.

voedingswaarde per paprika

Wel drie keer zo veel vitamine C dan een sinaasappel
Paprika’s bevatten veel gezonde voedingsstoffen, zijn rijk aan vezels en zijn een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Daarnaast is de paprika rijk aan vitamine C en wel drie keer zo veel dan een sinaasappel. Samen met vitamine A spelen zij een belangrijke rol in je afweersysteem. Ook bevat de paprika een hoog gehalte foliumzuur. Dit is weer belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden.

Unfortunately we could not locate the table you're looking for.