Paprika bereidingen

De beste manier om uw paprika te bereiden

De paprika is knapperig, lekker, vrolijk gekleurd en kent eindeloze bereidingsmogelijkheden. Je kunt ze bijvoorbeeld puur eten of gebruiken in allerlei heerlijke koude en warme gerechten. Op deze manier is het heel gemakkelijk om gezond te eten.

De smaak per kleur

De paprika’s zoals we ze hier in Nederland kennen heten ook wel blokpaprika’s. Ze zijn er in de kleuren groen, rood, geel en oranje. De kenner onderscheidt deze van elkaar door de toch vrij goed waar te nemen smaakverschillen.

Groene paprika

De groene paprika heeft een specifiek kruidige en pittige smaak. Dat past uitstekend in warme gerechten zoals stoofpotjes, ovenschotels en pastasauzen. Een groene paprika is eigenlijk een voorloper van de rode, gele en oranje paprika.

Rode paprika

In rode paprika is het zoete van gele en oranje paprika gecombineerd met het kruidige van groene paprika. Dit maakt rode paprika geschikt voor alle mogelijke gerechten zoals: puur in reepjes gesneden of verwerkt in een maaltijdsalade of op een broodje, maar ook verwerkt in warme gerechten zoals sauzen, soepen, roerbakgerechten, ovenschotels en stoofpotjes. De rode paprika wordt in Noordwest-Europa het meest gebruikt.

Gele paprika

De gele paprika is een zachte, zoete paprika. Door de decoratieve kleur wordt gele paprika veel gebruikt in salades en rauwkost, maar in warme gerechten is gele paprika ook erg smakelijk. Door de zachte, zoete maar toch ook frisse smaak en de zeer decoratieve kleur neemt de populariteit van deze kleur neemt nog steeds toe.

Oranje paprika

De oranje paprika heeft de zoetste smaak van alle kleuren. Oranje paprika is daardoor uitermate geschikt om puur te eten. Als snack, in salades of als borrelhapje. Ook in de warme gerechten komt de zoete smaak van de oranje paprika heel goed naar voren en is daardoor uitermate geschikt om bijvoorbeeld te bakken, vullen of grillen. Vanwege de zoete smaak is oranje paprika de favoriet voor kinderen.

Snijden en ontvellen

Paprika snijden of ontvellen? Hieronder wordt er uitgelegd wat de mogelijkheden daar voor zijn. Om het best uit je paprika te krijgen.

Snijden:

Er zijn veel manieren om een paprika te snijden. Hier beschrijven we een manier welke onze voorkeur heeft.

Ook al zien de paprika’s er altijd mooi en glimmend uit, we spoelen ze eerst even kort onder de kraan.  Daarna leggen we de paprika in de lengterichting op een snijplank en snijden we de bovenkant rondom in waar de bolling is. Verwijder nu de zaadlijst door aan de steel te draaien. Spoel de binnenkant eventueel af om de laatste zaadjes te verwijderen. Zo is de paprika klaar om te vullen. Wilt u de paprika in reepjes of  blokjes snijden, snij dan de paprika vervolgens eerst in vieren. Hou hierbij de glimmende buitenkant op de snijplank. Dat maakt het een stuk eenvoudiger.

Ontvellen:

Normaal gesproken kan het velletje van een paprika helemaal geen kwaad en is het prima te eten. Als je de paprika toch wil ontvellen is dit volgens ons de eenvoudigste manier.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats een of meer paprika’s in een ovenschaal in de oven. Wacht nu ongeveer 20 minuten tot ze zwart blakeren. Vergeet ze niet halverwege te keren. Haal nu de schaal uit de oven, dek de paprika’s af met aluminiumfolie en laat het afkoelen. Leg ze daarna op een snijplank en trek simpelweg het velletje er af.

Mogelijkheden om paprika’s klaar te maken

Paprika is rauw heerlijk, maar je kunt er nog veel meer kanten mee op. Je kunt paprika namelijk roosteren, vullen, stomen, grillen, roerbakken, wokken, koken en er soep van maken. Hieronder bespreken we elke bereidingswijze.

Roosteren

Dit is eigenlijk hetzelfde als wat je doet om paprika’s te ontvellen. Plaats de paprika’s circa 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden en laat ze heerlijk gaar roosteren.

Gevulde paprika

De gevulde paprika is misschien wel de populairste manier om paprika’s klaar te maken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de paprika’s volgens het recept in een ingevette ovenschaal en plaats deze ongeveer 20 minuten in de oven.

Stomen

Snijd de paprika’s het liefst niet al te fijn en stoom ze in 10 minuten gaar. Door te stomen behoud je maximaal de smaak en de vele vitamines.

Grillen

Grillen kan zowel op de barbecue als in de grillpan. Bestrijk de paprika met een klein beetje olijfolie en grill het in 10 minuten zacht en gaar.

Koken

Neem ruim water in een pan en breng dit aan de kook. Doe de paprika in de pan en wacht 6-8 minuten totdat ze beetgaar zijn. Voor naar smaak een snufje zout toe.

Roerbakken of wokken

Paprika wordt aan veel gerechten toegevoegd als extra groente en kleur. Denk hierbij aan pastasauzen en talloze roerbakgerechten. Snijd een paprika in reepjes of blokjes en roerbak of wok ze ongeveer 5 minuten. Hierdoor blijft de lekkere bite behouden.

Paprikasoep

Voor het bereiden van een paprikasoep raden wij aan om eerst de paprika’s te roosteren. Dit geeft een extra heerlijke dimensie aan de soep. Kijk hier voor het volledige recept.

Klik hier voor meer variaties en recepten.